Dva vánoční filmy, které si ráda pustím i jindy v roce

8:48


Je spousta lidí, kteří si vánoční filmy bez výčitek pustí i jindy než na Vánoce. Já však taková nejsem a tuto výsadu u mě mají jen dva filmy, které překvapivě ani nezapadají do mého normálního filmového vkusu. Zajímá vás které? Čtěte dál!


Nejsem zrovna typ, který by byl z Vánoc unesen.  Neberte mě špatně, mám je ráda. Na druhou stranu mi to nepřijde jako něco, kvůli čemu bych měla být nějak extra nadšená. Když se totiž srovnám se známými, kteří už se od listopadu těší, že budou v televizi sledovat své oblíbené pohádky, jsem oproti nim tak trochu suchá.
Vlastně mám jen tři filmy, na které se o Vánocích opravdu těším a ani jeden z toho není pohádka. Jedno z toho jsou samozřejmě Pelíšky, ale ty mám tak moc zažité k Vánocům, že by to pro mě byl skoro hřích, kdybych si je pustila někdy jindy.
O dvou dalších filmech to tedy rozhodně neplatí. K oběma jsem si totiž hodně dlouho hledala cestu. Nedokážu si představit, že bych se ještě před několika roky na jeden z nich dobrovolně podívala. Občas je vážně zajímavé, kam vás život zanese!

Prvním z filmů je Láska nebeská (Love Actually) z roku 2003. Jelikož jsem typ, který romantické filmy moc nemusí, hodně dlouho jsem se tomuto dílu vyhýbala a o to více jsem pak litovala, když jsem zjistila, že je to vážně skvělý film. Navíc, kde jinde uvidíte tolik anglických herců v jednom filmu? (Harry Potter, možná?)
Láska nebeská má jednoduše všechno, co by jeden mohl od filmu chtít. Spoustu vtipů, romantiky, úsměvných chvilek a dokonce i nějakého toho napětí. Navíc je tam tolik příběhových linek, že jeden ani neví, kterou si oblíbit dříve. Myslím, že i díky tomu je film tak úspěšný. Ve skutečnosti se jedná o spoustu příběhů v jednom filmu, tudíž je prakticky nemožné, aby jste si v tom alespoň jeden neoblíbili.
Mou oblíbenou dějovou linkou je ta s předsedou vlády a "oplácanou" dívkou. Něco na jejich vztahu mi přijde kouzelné. Vlastně nemám až tak důvod mít tuto část filmu ráda. Prostě to tak je. Mám teorii, že pokud k tomu nemáte důvod, pak je to opravdové (chvilka filosofie s Kájou ha).  Jakou dvojici v tomto filmu máte rádi vy? A máte k tomu důvod nebo ne?
Velkým plusem filmu mi také přijde jeho soundtrack. Pokaždé, když zazní Christmas Is All Around, nemůžu si přestat zpívat (a to byste asi slyšet nechtěli, protože já zpívat vůbec neumím). Pak taky vypalovačka All You Need Is Love. Pokaždé se cítím jak na nějaké oldies christmas party.
Láska nebeská pokračování naštěstí nemá. Proč naštěstí? Protože pokračováním se vždycky spousta věcí pokazí. Ne nadarmo se říká, že je lepší v nejlepším přestat. No, menší pokračování tu vlastně je. Jedná se o krátký film k Red Nose Day (charitativní akce). Nečekejte od toho však zázraky. Jako většinou se to snaží ždímat popularitu původního filmu, takže vlastně nic moc.


Druhým filmem jsou Prázdniny/The Holiday vydané tři roky po Lásce nebeské, tedy v roce 2006. Upřímně? Ten film mi kvalitativně nepřijde až tak dobrý. Často mi spíše připadá hrozně trapný, že se u televize studem oklepu. Proč se mi tedy líbí? Tuto otázku jsem si kladla příšerně dlouho až mi jednou na hodině (tam já mám dost času přemýšlet) vletěla do hlavy odpověď. Mám problém se svou závislostí  na Židu Zákonovi (Jude Law, haha, chápete).
Ale vlastně v tom je více faktorů! I má duše občas touží po něčem jednoduchém a romantickém. Na to je tento film nejlepší. Vůbec u něj nemyslíte. A pokud ano -  hrozně vás to bolí, takže s tím radši okamžitě přestanete. 
Občas se prostě chcete podívat na film, kde se z náhody vyklube něco magického. Jednomu to hned zvedne náladu. Upřímně na ten Prázdniny hrozně ráda koukám, když jsem smutná nebo na nic nemám náladu.

Co však The Holiday ztratí na slabším zpracování, získá na sympatickém hereckém obsazení (Jude Law, Cameron Diaz, Jack Black, Kate Winslet a Rufus Sewell). Ve filmu pak můžete hledat různé cameos. Na chvilku se tam objeví James Franco, Lindsay Lohan, Dustin Hoffman a další. Mě samotnou pobavila scéna, kdy se Cameron Diaz dívá v televizi na pořad Malá Velká Británie (2003). Opravdu se tam toho dá najít hodně.
Pokud jste tento film ještě neviděli a nejste "filmoví snobi", určitě mu dejte šanci. Není sice nejlepší, ale podívaná to je vážně příjemná.

A na které vánoční filmy se rádi kouknete během celého roku vy? Určitě mi dejte vědět!


You Might Also Like

9 komentářů

  1. Jednou za čas by se mělo dívat na jiné filmy než normálně. Je, ale pravda, že některé vánoční filmy sledovat ani moc nejdou.
    Já se většinou, když to jde kouknu na české vánoční filmy nebo pohádky, nebo nějaké Americké komedie. Ikdyž je pravda čím jsem starší, tak filmy celkově sleduji míň a mín.

    OdpovědětVymazat
  2. Já o Vánoce miluju Grinche a Bridget Jones. Je pravda, že Bridget můžu vždy a všude:-).

    Měj se krásně!
    papa ByGabra

    http://www.bygabra.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Ach, vybrala si vážne asi tie najlepšie vianočné filmy. Oba mám moc rada!! Ale môj najobľúbenejší je asi Elf
     xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
  4. Lásku nebeskou jsem v životě neviděla a ani nevím, jestli se na ni někdy podívám. Ale prázdniny jsem jednou viděla a nevím, jestli se na ně podívám znova.

    Andey
    lifeis-beautiful.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem asi divná, ale nedávno jsem si poprvé pustila Lásku nebeskou a usnula u toho, hah. Nějak mě to nezaujalo. Naopak Prázdniny si vždycky moc ráda pustím, to je vážně super film! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Oba som videla prvýkrát tento rok a rozhodne patrím medzi vianočných nadšencov, teda do skupiny ľudí, ktorí sa tešia na rozprávky od novembra. Vždy som však uprednostňovala vianočnú klasiku a trochu som sa oboch filmov bála... Láska nebeská sa mi však zapáčila, hlavne tie soundtracky, presne viem, o čom hovoríš! Premýšľam, že si ho dnes pustím znovu.
    Z Prázdnin som až tak unesená nebola, povedala by som, že nenadchne, ani neurazí, ale druhýkrát si ho už asi nepustím.
    Škoda, že som tvoj blog objavila až dnes, páči sa mi ako píšeš. Zvyčajne ma články o filmoch nebavia, tento tvoj som však prečítala celý od slova do slova. Haha. :D

    OdpovědětVymazat
  7. laska nebeska je naprosta klasika. koukam na to taky porad. vanoce nevanoce :-D ten druhy film jsem myslim nikdy nevidela, neco mi to rika, ale hodne vzdalene, vim ze ted byly upoutavky na to, ale nekoukala jsem. jinak ja jeste miluju grinche a kazdorocne koukam i na mrazika, i kdyz ten je desnej, je to tradice :-D

    OdpovědětVymazat
  8. Oba mám moc ráda...
    Na lásku nebeskou se dívám vždy jen o vánocích a vždycky se na ni těším :) No a prázdniny si občas pustím někdy i během roku :)

    OdpovědětVymazat
  9. je to hanba, ale ani jeden som ešte nevidela, musím napraviť :D

    OdpovědětVymazat

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images