Na co koukám v létě? Filmy a seriály [1]

4:22

Slunečné léto si můžeme zpříjemnit spoustou zajímavých venkovních aktivit, ale co dělat, když nám počasí nepřeje? Samozřejmě, že koukat na filmy a seriály!

Díl #1 
The Young Pope/Il giovane papa/Mladý papež
Desetidílný seriál z díly oscarového režiséra Paola Sorrentina se zaměřuje na pontifikát fiktivního papeže Pia XII., vlastním jménem Lennyho Belarda. Nový papež je nejenže pro svou funkci nesmírně mladý (je mu 47 let), ale také se jedná o prvního amerického papeže vůbec. Kontroverze kolem něj však nekončí.
Představte si papeže. Představte si, že ho hraje více než pohledný herec. Pak si představte, že je velmi vypočítavý a krutý. Pak si zase představte, že je vlídný a milosrdný.  Jeho rozhodnutí nebudete chápat nebo vám na druhou stranu bude připadat naprosto hrozné. Jeho chování bude občas nejsladší a občas bude bodat dýky do zad. Nový papež přímo překypuje protiklady, což z něj dělá velmi složitou postavu, kterou jen tak v kterémkoliv seriálu či filmu neuvidíte.
Pokud jste v seriálech fanoušky strhujících akcí či velkých romancí, tento seriál pravděpodobně nebude vaším šálkem kávy. The Young Pope nad ostatními seriály dominuje hlavně chytrým scénářem, výborně napsanými postavami, krásou svých scén, vytříbenými hereckými výkony a lehkým humorem, kterého uvidíte opravdu dost a já se vám ho pokusím přiblížit.
Například jednou z mých oblíbených scén je, když se papež začne modlit, aby klokan poskočil, což se mu po několika pokusech i povede. Už jen představa, že by jeho svatost využívala svého duchovního postavení k něčemu takovému je naprosto směšná. S takovými koncepty však Sorrentino pracuje i nadále, například i v práci se soundtrackem.
Scénou, kdy můžete vidět, jak si jeden dokáže naprosto geniálně vyhrát se soundtrackem je scéna, kdy se papež převléká. No, napadlo by vás něco takového?

O zážitek z dobře odvedeného hereckého řemesla se vám postará Jude Law v roli Pia XIII. a Diane Keaton jako jeho pravá ruka sestra Mary. Tito dva seriál očividně vedou, přestože se v něm objevuje i spousta dalších dobrých herců. 
Spíše jak oscarovou Diane bych v tomto seriálu spíše vyzdvihla pouze dvakrát nominovaného Jude-a, který tak složitou roli zvládl se vší noblesou, jenž byste jen u papeže hledali. Dívat se na jeho hraní je opravdovou radostí. Tento u mě přehlížený herec se díky tomu také stal jedním z mých velkých oblíbenců.

















Mým prvotním problémem s Mladým papežem byla nezáživnost tématu. Tedy, spíše jsem si myslela, že téma, kterým se seriál zabývá, bude nezáživné. Po shlédnutí prvního dílu jsem si však za svou hloupost málem vytrhala všechny vlasy. Na druhou stranu jsem dostala důležitou lekci, abych věci nesoudila dříve, než je doopravdy uvidím.
Mladý papež jistě není pro každého, ale pokud umíte ocenit kvalitnější počiny, přijdete si na své. Rozhodně bych vám doporučila mu dát šanci. Navíc, pokud se třeba učíte italsky (jako já), můžete si ji v seriálu pěkně naposlouchat. Italsky se totiž mluví velmi často.

+Zajímavost: Nenatáčelo se přímo ve Vatikánu, proto pokud se budete dívat, přemýšlejte nad tím, kolik práce dalo udělat například repliku Sixtinské kaple.
+Pár fotek, protože je miluju.



You Might Also Like

4 komentářů

  1. Tak o tomhle seriálu slyším úplně poprvé :) Děkuji za inspiraci na co koukat!

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  2. zaujímavý námet :) zdá sa mi, že som o seriáli už niekde počula, ale nevedela som presne, o čom je :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  3. Seriál vůbec neznám, ale Jude Law je zárukou koukatelnosti :-) mákokdy šlápne vedle a neznám s ním žádný propadák. Jen to téma asi není pro mě to pravé ořechové, ale kdo ví... :-)
    All my cosmetics

    OdpovědětVymazat

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images