BOOKS[1] Píseň ledu a ohně

0:39

Přináším svou  debutní recenzi na knihy. Prvně si vezmu do parády svou oblíbenou knižní sérii, kterou jistě mnoha z vás zná v její seriálové verzi. Jedná se totiž o knižní předlohu veleúspěšné Hry o trůny. Je libo trochu fantasy?
Stejně jako spoustu dalších mě zájem přečíst si tuto sérii uchvátil až po shlédnutí seriálu. Mám za to, že tenkrát byly na světě jen první tři série, kterým jsem naprosto propadla! Bohužel od té doby pro mě seriálová verze docela rychle klesá. Stále nevím, jestli to je mou znalostí knih, či prostě tím, že si seriály často nedokáží kvalitu udržet.

Začněme tedy lehčím shrnutím této knižní ságy.
Žánr: Fantasy
Autor: George R. R. Martin
Seznam knih: 1. Hra o trůny (1996, u nás 2000)
                       2. Střet králů (1998, u nás 2001)
                       3. Bouře mečů (2000, u nás 2002)
                       4. Hostina pro vrány (2005, u nás 2006)
                       5. Tanec s draky (2011, u nás 2012)
                       6. Vichry zimy (připravuje se)
                       7. Sen o jaru (připravuje se)

Vydáváme se do Západozemí a jeho Sedmi království. Začínáme v době vlády krále Roberta Baratheona, který přijíždí z prosluněného hlavního města na sever, aby požádal svého dávného přítele Eddarda Starka o laskavost. Věci od té doby naberou rychlý spád, ale jestli je dobrý či špatný, k tomu budete muset dojít sami.

Jistě si říkáte, že byste ocenili hlavní postavy, ale v tomto vás musím varovat. U této ságy se totiž velmi často stává, že hlavní postavy umírají a navíc jich je takové množství, že kdybych se vám je snažila přiblížit, pravděpodobně by vše vypadalo zmateně. Na Píseň ledu a ohně si proto každý musí přijít sám. Tedy alespoň z mého úhlu pohledu. Snad vás tedy příliš neodradí, pokud vám je sem nebudu vypisovat.

Jak už jsem říkala, série je hodně obsáhlá, tudíž rozhodně není pro každého. Jestliže vás tedy nechytne, můžete tlustou knihu využít jako já na obrázku o něco výše a vylisovat si v ní nějaké ty čtyřlístky. Pro představu, každá z knih má něco kolem 1000 stran, což rozhodně není každého šálek kávy. Často slýchávám názory, že taková bichle přeci každého odradí. Já to mám naopak. Čím tlustější kniha, tím více mé pozornosti si získá.

Kniha vás zaručeně bude bavit, pokud jste fanoušky Pána prstenů a seriálu Dům z karet. Jedná se totiž o propracovaný mix fantasy s politikou, intrikami u dvora a věřte tomu nebo ne, knihy obsahují daleko méně pornografie než seriál.

Tuto sérii bych i proto označila asi za nejrealističtější fantasy, co jsem kdy četla. Je to sice divné označení, ale mně přijde přesné. Často se totiž odvrací k historii a různé události nijak neidealizuje. Najdeme tam proto daleko více násilných pasáží, než jsme možná u jiných fantasy knih zvyklí. To je pro mě možná jedna z největších výhod knih.

Každá kapitola je vyprávěna z pohledu jedné z postav. Také mi to přijde jako velká výhoda, protože mi to často pomáhalo orientovat se v ději, který nebývá hned na první pohled jasný. Knize to však přidává své vlastní kouzlo, díky kterému nebudete schopni se odtrhnout. Tedy, pokud už vás jednou chytne.

Dlouhou dobu vám to možná bude připadat jako naprosto nudný historický román, který prostě autor zasadil do smyšlené země. Po nějakých fantastických postavách ani vidu. Toho se však nebojte, brzy se jich tam objeví spousta. Stejně jako samotnému světu, i nám se budou při čtení pěkně dlouho schovávat. Čekání však stojí za to, protože podle mě si s nimi Martin velice dobře vyhrál.

Za hlavní výhodu knih bych ale vytyčila jejich rázné a nečekané zápletky. Normálně mám totiž u knih takový ten pocit ,,To je hlavní postava. Ta přeci nemůže umřít!" a takový pocit bývá často naprosto pravdivý. Jenomže tady vás rychle přejde. I když budete sebevíc doufat, Martin vám žádný soucit neprojeví. Až na pár výjimek. Další poměrně důležitou výhodou bude barvitý popis, který vám umožní si vše lehce představit bez námahy. Vážně to jde samo!

Abych však shrnula negativa. Myslím, že pro spoustu čtenářů to bude nudný a roztahaný děj, který se v hodně případech odehrává v pomalých politických rozhovorech či zdlouhavém intrikaření. Dále to jistě bude délka, která ne každému sedne.

Sama mám za to, že se jedná o nejpropracovanější ságu, která byla v posledních letech napsána. Jistě nebude pro každého, ale dát jí šanci nikdy neuškodí. I přestože se jedná o fantasy, často zaslechnete i něco využitelného v dějepise. Věřte mi, já takhle jednou zaskórovala na dějepisné olympiádě.


Jinak, existují i oficiální omalovánky, které jsou naprosto úžasně udělané. Postavy totiž vypadají tak, jak by podle knih měly. Neuvidíte však žádné předlohy a tak musíte vybarvovat podle toho, co vám zůstalo v paměti. To je někdy opravdu těžké, protože jak už jsem řekla, v knihách je takových postav, že zapamatovat si vzhled všech se zdá prakticky nemožné.

Kam však nestačí naše paměť, tam dojde google, že?

S tímto moudrem, které je skoro hodno rovnat se moudrům Haliny Pawlowské, se s vámi loučím. Snad se vám první recenze líbila a zkusíte knihám dát šanci.

You Might Also Like

5 komentářů

  1. Musím říct že jak mám fantasy strašně ráda, tak tohle prostě proběhlo okolo mě, vůbec mě to nezaujalo, ale ty omalovánky budou určitě super :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  2. Moja najlepšie kamarátka je do týchto kníh úplny blázon, všetko čo ohľadom toho výjde, tak to musí mať:D ja mám veľmi rada takýto žáner, ale neviem no, ešte som sa nedokopala k tomu, aby som si to prečítala

    Saja Frey Blog

    OdpovědětVymazat
  3. Ja mam doma vsech pet dilu knizek, dostala jsem to predloni k vanocum, ale jeste jsem je necetla, pritom se na ne fakt tesim, jen zacit no :/

    OdpovědětVymazat
  4. ja moc fantasy nemám rada, takže nepoznám vôbec :D

    OdpovědětVymazat
  5. Teď jsou ty omalovánky pro dospělé hodně moderní. Svým rodičům jsem k Vánocům taky jedny koupila.

    NEPLECHA NA PLECHU

    OdpovědětVymazat

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images